Edirne’nin Merkez ilçesinde bulunan tarihi bir hamam olan Sokullu Hamamı, kentin bir diğer tarihi yapısı olan Üç Şerefeli Cami’nin tam karşısında yer alıyor. Sokullu Mehmet Paşa tarafından inşa edilen bu hamamın altında, ustaların ustası Mimar Sinan’ın imzası var. Haliyle hamamın mimari detayları her açıdan büyüleyici. 16. yüzyıl Türk sanatının ve mimarisinin en önemli örneklerinden biri olarak gösterilen Sokullu Hamamı, çift hamam planıyla tasarlanmış bir yapı. Kadınlara ve erkeklere ayrılan bölümler farklı yönlerde yer alıyor.
1568 ile 1569 yılları arasında inşa edilen Sokullu Hamamı’nın mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait. Bu yapı, hem ana mekanının hem de bahçesinin alan büyüklüğü açısından, ülkemizdeki en büyük hamamlardan biri olma özelliğini taşıyor. Hamamın doğu tarafındaki sivri kemerli ve sütunlu görkemli giriş, erkekler bölümüne, ardından da soğukluğa açılıyor. Buradaki çift kanatlı giriş kapısının üstünde bulunan kemer, renkli taşlarla bezenmiş palmet motifleriyle süsleniyor. Hamamın kitabesi de eskiden burada bulunuyormuş. Ancak ne yazık ki günümüze kadar ulaşamamış.
Sokullu Hamamı’nda hem kadınlar hem de erkekler bölünmelerinin soyunmalıklar, sekizgen formunda aydınlık fenerli birer kubbeyle örtülüyor. Halvet odaları da yüksek kasnaklı pandantifli kubbelerle örtülmüş durumda. Kadınlar bölümünde bulunan büyük kurna “kaynana kurnası”, daha ufak ve zarif olan kurna ise “gelin kurnası” olarak adlandırılıyor. Buradan da Sokullu Hamamı’nda gelin hamamı kültürünün çok eskilere dayandığını anlayabiliyoruz.
II. Dünya Savaşı sonrasında bir süreliğine ot deposu olarak kullanılmış olan Sokullu Hamamı, ne yazık ki 1960 yılında gerçekleştirilen imar çalışmaları esnasında hasar görmüş. Yapılan hata fark edilmiş, ancak hamamın dış tarafa bakan cephesindeki dükkanlar ne yazık ki kurtarılamamış.