Sent Antuan Bazilikası ve Aziz Antuan Kilisesi isimleriyle de bilinen St. Antuan Kilisesi, İstanbul’un göbeğinde, İstiklal Caddesi’nin kalbinde bulunuyor. Kentin en görkemli ve önemli Katolik kiliselerinden biri olan bu tarihi yapının inşasına 1906 yılında başlanmış. Ancak maddi kaynak yetersizliğinden inşaatın dönem dönem durması sebebiyle ancak 1911 yılında tamamlanmış. Bir yıl sonra, Aziz Antuan’ın naaşının Padova Bazilikası’na taşınmasının yıl dönümü olan 15 Şubat’ta da kutsanarak ibadete açılmış. 1932 yılında Papa XI. Pius tarafından bazilika olarak ilan edilen yapı, Aziz Antuan’ın 700. vefat yıl dönümü olan bu senede Bulgaristan Apostolik Delegesi Mgr. A. G. Roncalli tarafından Pontifical Ayini’ni kutlamak üzere de ziyaret edilmiş.
Gotik Revival üslubunun çok etkileyici bir örneğini oluşturan St. Antuan Kilisesi, gerek kırmızı tuğlalarla inşa edilmiş olan cephesi gerek gotik ayrıntılarıyla kentteki diğer birçok kiliseden ayrılıyor. İhtişamlı bir kemerle çevrili girişten geçtiğinizde, sizi kilisenin yüksek tavanı ve rengarenk bir görünüme sahip vitray pencereleri karşılıyor. Vitraylarda dini açıdan önem taşıyan figürlerin ve anların birbirlerinden etkileyici tasvirlerini görebiliyorsunuz. Son derece mistik bir atmosfere sahip olan yapının ana nefsinin yanında, cemaatin rahatça ibadet edebileceği sıralar bulunuyor. Ana altar da Aziz Antuan’ın bir heykeline ev sahipliği yapıyor. Göz alıcı mozaikleri ve freskleri kilisenin duvarlarında da görebiliyorsunuz. Tüm bu detaylarıyla birlikte St. Antuan Kilisesi, Katolik sanatının birbirinden güzel örneklerini sunuyor.
St. Antuan Kilisesi günümüzde hem bir ibadethane hem de İstanbul’daki Katolik cemaatin kültürel ve sosyal merkezlerinden biri olarak varlığını koruyor. Her yıl dini ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapan yapı, coşkuyla kutlanan Noel ve Paskalya günlerinde özel olarak süsleniyor.