Denizli’nin tarihi camilerinden biri olan Hacı Ömer Ağa Camii, Acıpayam ilçesine bağlı Yazır Mahallesi’nde bulunuyor. 1801 yılında Hacı Ömer Efendi tarafından inşa ettirilmiş olan bu tarihi ibadethane, 13. yüzyıl Selçuklu döneminde sık rastlanan ağaç direkli ibadet mekanlarının Osmanlı dönemine uzanan nadir örneklerinden biri olma özelliğine sahip. Dıştan bakıldığında oldukça sade bir görünümü var. Ancak iç mekana girdiğiniz anda kendinizi bir sanat galerisindeymiş gibi hissedebiliyorsunuz. Çünkü caminin iç mekanının hem duvarları hem de tavanı süslemelerle bezeli. Duvarlarda sıralanmış çiçek, meyve ve bitki motifleri arasında gül, lale, karanfil, üzüm, elma ve armut gibi detaylar göze çarpıyor. Minyatür tarzının göz alıcı örneklerini oluşturan bu süslemeler, dönemin zanaat anlayışını ve estetik zevkini gözler önüne seriyor.
Dikdörtgen planlı Yazır Hacı Ömer Ağa Camii’nin iç mekanı ağaç direkler ile desteklenerek inşa edilmiş. Tavan süslemeleri de ahşap çıtalar kullanılarak oluşturulmuş kare desenlerden meydana geliyor. Renklendirme işlemi kök boyası eşliğinde yapılmış. İşin ilginç tarafı, bu süslemelerde kullanılan bitki ve meyve figürlerinin tamamı, caminin bulunduğu bölgede yetişen ürünlerden oluşuyor. Ayrıca, minber ve mahfil gibi bölümlerde bulunan ahşap işçiliği de tam anlamıyla bir ustalık ürünü. Caminin içindeki üç sıra halinde yerleştirilen panolar mekanın doğal ve ferah atmosferini destekliyor.
2003 yılında Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından onarım çalışmasından geçirilen Yazır Hacı Ömer Ağa Camii, 2015 yılında da kapsamlı şekilde restore edildi. Restorasyon sonrasında turizme kazandırıldı ve günümüzde de ziyarete açık. Hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi odağında olan tarihi ibadethane, geleneksel Osmanlı ve Selçuklu cami mimarisinin zarif bir birleşimi olarak varlığını sürdürüyor. Sizin de yolunuz Acıpayam’a düşerse, Yazır Hacı Ömer Ağa Camii’yi ziyaret edebilirsiniz.