1561 ile 1565 yılları arasında veziriâzam olarak görevlendirilmiş olan Semiz Ali Paşa tarafından inşa ettirilen Ali Paşa Çarşısı, günümüzde Edirne’nin kent merkezinde bulunuyor. Semiz Ali Paşa’nın Babaeski’nin sınırları içinde bulunan hayratına vakıf geliri aktarabilmek amacıyla inşa edilmiş olan bu tarihi çarşı, Tezkiretü’l Ebniye’de “Edirne’de Ali Paşa Çarşısı ve Kervansarayı” şeklinde kayıtlı. Yine bu kaynaktan, çarşının Mimar Sinan’ın imzasını taşıdığı da anlaşılıyor. 1568-1569 yıllarına ait Edirne Evkaf Defteri’nde ise Ali Paşa Çarşısı’nın 211+25 dükkana sahip olduğu belirtiliyor.
Evliya Çelebi’nin betimlemelerine göre, Ali Paşa Çarşısı’nın her iki başında da kale kapılarını andıran görkemli kapılar bulunuyormuş. Her iki tarafa da 360’ar dükkan dağıtılmış. Kagir tonozla örtülen çarşının çatısı kurşunla kaplıymış. Aslında söz konusu mimari özellikler de yapının mimarının Mimar Sinan olduğuna ilişkin ipuçları veriyor.
Uzun yıllar boyunca Edirne’nin ticari hayatında çok önemli bir rol oynayan Ali Paşa Çarşısı, 19. yüzyılda kentte peş peşe yaşanan felaketler sonucunda parlak günlerini geride bırakmış. Zaman içinde dükkanlar birer birer özel mülkiyete geçince, geçmişte hakim olan idari düzen de ortadan kalkmış. Dönemin Trakya genel valisi olan General Kazım Dirik, çarşının kamulaştırılarak kaderinden kurtarılması için çalışmalara başlamış. 1947 yılında kapsamlı bir onarım çalışmasından geçen çarşı uzun zaman boyunca boş kalsa da, 1960’lı yıllardan itibaren yeniden hareketlenmiş.
Ali Paşa Çarşısı’nın yaşadığı talihsizlikler bununla da sınırlı kalmamış. 1992 yılında çıkan bir yangında çok ciddi hasarlar gördükten sonra beş yıllık bir onarımdan geçmiş. Aslına uygun şekilde yapılan restorasyonun ardından, 1997 yılında yeniden kullanıma açılmış. Mimar Sinan imzalı olan ve günümüze dek ulaşabilen tek çarşı olma özelliğini taşıyan Ali Paşa Çarşısı, günümüzde 129 dükkana ev sahipliği yapıyor.