Balıkesir’in Bandırma ilçesinde yer alan Bandırma Arkeoloji Müzesi, yalnızca ilçenin değil, tüm kentin zengin tarihini gözler önüne seren bir kültür hazinesi. Kyzikos ve Daskyleion gibi önemli antik kentlerde yapılan kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan buluntulara ev sahipliği yapıyor. Sözünü ettiğimiz antik kentler, hem Pers hem de Roma döneminin izlerini taşıyan kalıntılarıyla bölgenin tarihine ışık tutan çok önemli yerleşim yerleri. Bandırma Arkeoloji Müzesi de hem arkeolojik buluntular hem de İslami döneme ait eserleri buluşturan zengin koleksiyonuyla ziyaretçilerine geniş bir tarihsel perspektif sunuyor.
Bandırma Arkeoloji Müzesi’ne ev sahipliği yapan bina, iki teşhir salonunun yanı sıra, laboratuvar, kütüphane ve konferans salonu gibi bölümleriyle oldukça işlevsel bir yapıya sahip. Müze bahçesinde de farklı dönemlere ait sütun başlıkları, lahitler ve yazıtlı mezar taşları gibi mimari eserler sergileniyor. Bu açık hava sergisiyle müzenin iç mekanındaki teşhir alanlarına doğal bir devamlılık sağlanmış. Bahçede ağırlıklı olarak Hellenistik, Roma, Bizans ve İslami dönemlere ait eserler yer alıyor.
Müzenin en dikkat çekici bölümlerinden biri, ilk Türk sualtı kazılarından elde edilen buluntuların sergilendiği alan. Çamaltı Burnu I batığının bir canlandırması ve denizcilik tarihine dair sergiler, bu bölümde sizi karşılıyor. Ayrıca, TANAP kazı projesinde elde edilen pişmiş toprak figürinler, kandiller ve madeni eserler gibi eşsiz buluntular da burada. Kyzikos ve Daskyleion kazılarından çıkan mezar stelleri ya da Pers eserleri ve sikkeleri gibi birbirinden etkileyici eserleri yakından inceleme fırsatı yakalamak için, bu bölümü ziyaret etmeyi unutmayın.
Tarih öncesi çağlardan Osmanlı dönemine kadar uzanan geniş koleksiyonlarıyla Bandırma Arkeoloji Müzesi, bölgenin kültürel mirasını derinlemesine keşfetmek isteyen herkesi ağırlamayı bekliyor. Pazartesi hariç haftanın her günü 09.00 ile 16.00 saatleri arasında ziyaret edilebilen müzeye girişler de tamamen ücretsiz.