İstanbul’un buram buram tarih kokan Beyoğlu ilçesinin simgelerinden biri, Çiçek Pasajı. Hem köklü tarihçesi hem de nostaljik atmosferiyle ziyaretçilerini büyülemeye devam eden tarihi pasaj, İstiklal Caddesi üzerinde yer alıyor. Çiçek Pasajı, 1870 yılında meydana gelen büyük Beyoğlu yangınının ardından, eski Naum Tiyatrosu’nun yerine inşa edilmiş. İlk olarak Hristaki Zografos Efendi tarafından inşa ettirilmesi sebebiyle o dönemde "Hristaki Pasajı" olarak adlandırılıyormuş. Paris’in ünlü alışveriş galerilerinden ilham alınarak tasarlanan tarihi yapının alt katında 24 dükkan, üst katlarında ise 18 lüks daire bulunuyormuş. Günümüzde söz konusu alanlar, Beyoğlu’nun en popüler alışveriş ve buluşma noktalarını oluşturuyor.
1908 yılında mülkiyeti Sadrazam Sait Paşa’ya geçen ve Sait Paşa Geçidi olarak değiştirilen Çiçek Pasajı, 1940’lı yıllarda, Beyoğlu’nda satış yapan çiçekçilerin çoğalmasıyla bugünkü ismini almış. Zamanla küçük çiçek dükkanlarıyla dolmaya başlayan tarihi yapı, artık daha çok meyhanelere ve restoranlara ev sahipliği yapıyor. Özellikle 1950’li yıllardan itibaren, Beyoğlu’nun eğlence hayatının önemli merkezlerinden biri olduğunu söylemek mümkün. Bu yıllarda dönemin ünlü yazarları, sanatçıları ve müzisyenleri de sık sık Çiçek Pasajı’nı ziyaret edermiş.
1988 yılında kapsamlı bir restorasyondan geçirilen Çiçek Pasajı, bu sayede yeniden eski canlılığına kavuştu. Mey İçki’nin desteğiyle sürdürülen yenileme çalışmalarında tüm mimari unsurlar özenle ve aslına uygun şekilde restore edilerek, tarihi atmosfer korunmaya çalışıldı. Pasajın içinde, eski işletme sahiplerinin ve ünlü müdavimlerin portrelerini ya da fotoğraflarını görebiliyorsunuz. Böylece daha da nostaljik bir atmosfere kavuşan yapı, özellikle ünlü mimar ve gurme Aydın Boysan ile meşhur akordeoncu Madam Anahit’in anılarıyla daha da zenginleşiyor. Hem alışveriş yapmanın ve nefis lezzetlerin tadını çıkarmak hem de buram buram tarih kokan bir atmosferde vakit geçirmek için, siz de Çiçek Pasajı’nı ziyaret edebilirsiniz.