Çanakkale’nin Biga ilçesinin merkezini gezerken, Turan Mahallesi sınırları içinde karşınıza tarihi ve üç katlı bir yapı çıkacak. 1900’lü yılların başında burada yaşayan ve gübre ticareti ile narenciye işleriyle uğraşan Halim Bey tarafından inşa ettirilen bu yapı, günümüzde ikinci derece tarihi eser olarak tescillenmiş durumda. Üzeri kiremit çatıyla örtülen ve alaturka bir görünüme sahip olan tarihi konak, birbirleriyle bağlantılı olan iki farklı sarnıca da ev sahipliği yapıyor. Bu sarnıçların geçmişte konağın bahçesi ve hamamının su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapıldığı biliniyor.
Halim Bey’e ait olan tarihi konak, 1998 yılında Biga Belediyesi tarafından alınarak Etnografya Müzesi’ne dönüştürülmüş. 2010 yılında ise yine Biga Belediyesi tarafından restore edildikten sonra Kent Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlamaya başlamış. Müzenin işlevi hâlen aynı: İçinde, Biga ve çevresinden elde edilen etnografik malzemeler ve eserler sergileniyor. Biga’nın sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan nasıl bir tarihi gelişim gösterdiğini öğrenmek isteyen kişiler, bu müzede keyifli bir keşif turu yapabiliyor.
Toplu taşıma araçlarıyla da kolaylıkla ulaşım sağlanabilen Halim Bey Kent Konağı Müzesi’nde Biga ve çevresine ait birçok önemli eser mevcut: Kılıçlar, bindallılar, radyolar, çeyiz eşyaları, kına kıyafetleri, tabancalar, eski gazeteler ve gelinlikler; ziyaretçileri onlarca yıl geriye götürüyor. Eğer siz de tarihte keyifli bir yolculuğa çıkmak ve Biga’nın geçmişi hakkında daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız Halim Bey Konağı Kent Müzesi’ni haftanın pazartesi haricindeki tüm günlerinde 09:00-17:00 saatleri arasında ücretsiz şekilde gezebilirsiniz.