Osmanlı İmparatorluğu’nun en önemli mimarlarından biri olan Mimar Sinan’ın imzasını taşıyan Hürrem Sultan Hamamı, 1556-1557 yılları arasında, Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi Hürrem Sultan’ın isteği üzerine inşa edilmiş. İstanbul’un Fatih ilçesindeki Sultanahmet Meydanı’nda, Ayasofya Camii ve Sultanahmet Camii arasında bulunuyor. Mimar Sinan, Hürrem Sultanı Hamamı’nı tasarlarken Osmanlı hamam mimarisinde önemli bir yeniliğe imza atmış. Bu hamamda kadınlar ve erkekler bölümlerinin aynı eksende ve simetrik olarak tasarlanması, Türk hamam mimarisi için devrim niteliğinde bir gelişme olmuş.
1910 yılına kadar hamam olarak hizmet veren Hürrem Sultan Hamamı, ilerleyen yıllarda cezaevi, depo ve halı çarşısı olarak kullanılmış. Bu süreçte epey yıprandığı için, 1957 ile 1958 yıllarında kapsamlı bir restorasyondan geçirilmiş. Orijinal kimliğine kavuşması ise ancak 2008 yılında gerçekleşmiş. Mimar Sinan’ın orijinal planlarına sadık kalınarak gerçekleştirilen yenileme çalışmaları neticesinde, yapının tarihi dokusu yeniden canlandırılmış.
Hürrem Sultan Hamamı, klasik Osmanlı hamamlarından alışık olduğumuz üzere; soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden oluşuyor. Soğukluk bölümünde VIP soyunma odaları, masaj alanları ve dinlenme terasları mevcut. Sıcaklık bölümünde de elbette göbek taşı var ve burada misafirlere kese ve köpük masajı gibi hizmetler sunuluyor. Geleneksel Osmanlı hamam kültürüne uygun olarak, burada kullanılan tüm sabunlar %100 saf zeytinyağından üretilmiş. Hamam taslarının altın kaplama olması da önemli bir detay. Osmanlı döneminde hem gündelik hayatın hem de sosyal yaşamın kentteki önemli merkezlerinden birini oluşturan Hürrem Sultan Hamamı, günümüzde de hizmete açık. Eğer bu köklü kültürü deneyimlemek ve Mimar Sinan’ın imzasını taşıyan olağanüstü bir yapıyı yakından incelemek isterseniz, siz de Hürrem Sultan Hamamı’nı ziyaret edebilirsiniz.