Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’nın sınırları içinde yer alan Akbaş Şehitliği ve Anıtı, İstanbul’dan kara yoluyla gelen kişilerin karşılaşacağı ilk ziyaret noktalarından biri. Gelibolu’dan Eceabat’a doğru gidildiğinde 30. kilometre üzerinde yer alıyor. Günümüzde şehitliğe ev sahipliği yapan Akbaş Limanı, Çanakkale Savaşları sırasında Türk birliklerinin ana ikmal noktalarından biri olma görevini üstlenmiş. İstanbul’dan deniz yoluyla gelen mühimmatlar ve savaş malzemeleri, bu noktada karaya çıkarılır ve dağıtılırmış. Bu mevkide, 19. Tümen’in seyyar hastanesi de yer alıyormuş. Kuzey cephesinde yaralanan askerlerimiz bu hastaneden Akbaş ya da Ağadere hastanelerine sevk edilerek müşahade altında tutulurmuş. Ağır yaralı olan askerlerimiz ise İstanbul’da hastaneye dönüştürülen Selimiye Kışlası’na sevk edilirmiş.
Temsili bir şehitlik olan Akbaş Şehitliği, 1945 yılında inşa edilmiş. 459 sembolik mezar taşını içinde barındıran şehitlik, aynı zamanda savaş sırasında iki tarafın askerleri arasında yaşananları ve barışın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bir heykele de ev sahipliği yapıyor. Gerçek şehitlik ise Akbaş Şehitliği’nin karşısında kalan Yalova Köyü istikametine giden yolun sağ tarafında. Akbaş Şehitliği’nde 1915 Çanakkale Şehitleri’ne ithaf edilmiş bir anıt da yer alıyor.
Akbaş Şehitliği’nde ziyaret edebileceğiniz bir diğer yapı da Çanakkale Savaşları sırasında sıhhiye birliklerinin faaliyetlerini konu alan rölyef. Her iki yanında 754 şehidimizin isimleri bulunan bu rölyefin üzerinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türk Kumandanları kumanda etmesini, Türk askeri ölmesini bildi. Harbi kazanışımızın sırrı bundan ibarettir.” sözleri yazıyor.