Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’nın içinde yer alan Çanakkale Şehitler Abidesi, Gelibolu Yarımadası’nın en sık ziyaret edilen noktası olma unvanına da sahip. Eskihisarlık Burnu üzerinde yer alan Abide’nin temeli, 17 Nisan 1954 tarihinde, açılan proje yarışmasında Doğan Erginbaş, Feridun Kip ve İsmail Utkular’ın hazırladığı projenin seçilmesi sonucunda atılmış. İnşası tamamlandıktan sonra II. Anafartalar Zaferi’nin 45. yıl dönümü olan 21 Ağustos 1960’ta halkın ziyaretine açılan Abide, Çanakkale Savaşları’nda şehit olan tüm askerlerimizi sembolize ediyor ve onların hatıralarını yaşatıyor. Abide’nin mimarı olan Doğan Erginbaş, bu değerli yapının tüm şehitlerimizin topluca göğe yükselişini sembolize ettiğini belirtiyor. Her yıl 18 Mart’ta ülkemizin dört bir yanından gelen kişiler tarafından ziyaret edilen Çanakkale Şehitler Abidesi’nin tören alanında anma merasimleri yapılıyor.
Yüksekliği 41,7 santimetre olan Çanakkale Şehitler Abidesi, 625 metrekarelik bir ananın üzerinde yükseliyor. Abide’ye uzaktan baktığınızda, Mehmetçiği sembolize eden M harfinin formunu taşıdığını görebilirsiniz. Tavanında mozaikten yapılmış bir Türk Bayrağı bulunan Abide’nin girişinin sol tarafında 1992 yılında inşa edilen sembolik şehitlik bulunuyor. Şehitlikte Çanakkale Savaşları sırasında şehit olan ve günümüze dek adları tespit edilebilmiş olan 59.408 şehidimizin adları yazılı. Girişin sağında ise Mustafa Kemal Atatürk’ün 1934 yılında müttefik askerlerine hitap ederek yazdığı ve dönemin İçişleri Bakanı Şükrü Kaya’nın Anzak Günü’nde okuduğu sözleri, mermer bir kitabe üzerinde yer alıyor:
“Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.”