Hepimizin bildiği üzere Gaziantep, Milli Mücadele tarihimizde çok önemli bir rol oynayan ve gösterdiği kahramanca direniş sayesinde Gazi unvanını kazanan bir kent. Antep Savunması’nı gelecek nesillere aktarmak ve daha iyi tanıtmak amacıyla kurulmuş birçok farklı müze de kent sınırları içinde yer alıyor. Atatürk 1933 yılında ziyaret ettiği Gaziantep’in gösterdiği büyük kahramanlık için övgü dolu sözler sarf etmiş ve yine bu sebeple, Şahinbey ilçesine bağlı Bey Mahallesi’ni resmi nüfusunda kayıtlı olduğu mahalle olarak seçmiş. Elbette kendisi aslen Selanik doğumlu, fakat Atatürk’ün nüfus kaydında doğum yeri Bey Mahallesi olarak geçiyor.
Bey Mahallesi’nin sınırları içinde de Atatürk’e adanmış küçük, fakat yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi gören bir müze var: Gaziantep Atatürk Anı Müzesi. 2013 yılından beri ziyaretçilerini ağırlayan müze, tarihi bir Antep konağının içine kurulmuş. İki binadan oluşan müzenin ilk bölümünde Atatürk’ün konakladığı alanın bir benzerini ve gerçekte kullandığı eşyaların orijinallerini yakından görebiliyorsunuz. Konağın ortak avluya açılan ikinci binasında ise Atatürk Araştırma Kitaplığı ve Antep Savunması’nı konu alan Sözlü Tarih Araştırma Odası bulunuyor. Söz konusu bölümde Antep Savunması’nın kahramanlarını sinevizyon gösterileri eşliğinde izleyebiliyor, Antep halkının bu süreçte kullandığı eşyaların ve objelerin örneklerini inceleyebiliyorsunuz.
Gaziantep Atatürk Anı Müzesi, Atatürk’ün ziyareti sırasında kullandığı kahve fincanına ve ranzaya da ev sahipliği yapıyor. Ayrıca, kendisinin orijinal nüfus belgesi de yine bu müze çatısı altında sergileniyor. Haftanın her günü ziyarete açık olan Gaziantep Atatürk Anı Müzesi’ne girişler ücretli. Fakat öğretmenlerden, gazi ve şehit yakınlarından, sağlık çalışanlarından ve 65 yaş üzeri vatandaşlardan kimlik ibrazı şartıyla giriş ücreti alınmıyor.