Yeşilırmak Köprüsü olarak da adlandırılan Hıdırlık Köprüsü, Tokat’ın ev sahipliği yaptığı en görkemli ve etkileyici tarihi yapılardan biri. Kent merkezinin kuzeyinde ve Karadeniz’i Tokat’tan geçerek Orta Anadolu’ya bağlayan güzergahın üzerinde bulunan köprü, Tokat’ta Selçuklu Dönemi’nden günümüze ulaşan en önemli yapılardan biri olarak görülüyor. Hıdırlık Köprüsü’nün batı tarafında kitabesi mevcut. Üzerinde beş satır yazılı olan kitabede, bölgenin II. İzeddin Keykavus, Rükneddin Kılıçarslan ve Alaeddin Keykubat’ın ortak hükümdarlığı altında olduğu dönemde, yani 1250 (Hicri 648) yılında inşa edildiği belirtiliyor. Köprünün mimarının Hamid bin Ebu-l Kasım bin Ali el-Tusî olduğunu da yine kitabe aracılığıyla öğrenebiliyoruz. Hıdırlık Köprüsü’nün tek kitabesi, az önce sözünü ettiğimiz değil. Esas kitabenin altında, iki satırlık bir kitabe daha mevcut.
Kuzey ile güney doğrultusunda 151 metre boyunca uzanan Hıdırlık Köprüsü, beş ayaklı ve dört sivri kemer gözlü şekilde inşa edilmiş. Her iki tarafında da yüksekliği yaklaşık 50 santimetreye ulaşan korkuluklar bulunuyor. Tamamı düzgün kesme taş kullanılarak inşa edilen yapı, dile kolay, neredeyse sekiz asırdan beri dimdik ayakta. Esas ismi Yeşilırmak Köprüsü ve Hıdırlık Köprüsü olsa da, halk arasında genellikle Taşköprü olarak anılıyor.
Tokat, deprem kuşağında bulunan kentlerimizden biri. Hıdırlık Köprüsü’nün bugüne dek çok sayıda büyük deprem atlatmış olmasına rağmen hâlen dimdik ayakta olması da, aslında kendi döneminin bir mühendislik ve mimarlık harikası olduğuna işaret ediyor. Daha da ilginci, tarih boyunca Hıdırlık Köprüsü hiç büyük bir restorasyon çalışmasından geçirilmemiş. Ufak tefek onarımlar haricinde tümüyle ilk günkü halini korumasına rağmen, sapasağlam ayakta durmayı başarıyor. Eğer sizin de yolunuz Tokat’a düşerse, zamana meydan okuyan Hıdırlık Köprüsü’nü yakından görebilirsiniz.