Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’nın içindeki Rumeli Mecidiye Tabyası’nda bulunan Seyit Onbaşı Heykeli, bu tabyayla özdeşleşmiş bir yapı. Hem Seyit Onbaşı’nın hem de Çanakkale Muharebeleri sırasında kahramanca direnen tüm Mehmetçiklerimizin kahramanlığını simgelemek için inşa edilen heykel, Heykeltıraş Hüseyin Anka Özkan’ın imzasını taşıyor. Rumeli Mecidiye Tabyası’nın deniz tarafında yine Özkan tarafından tasarlanmış bir Seyit Onbaşı Heykeli daha mevcut.
Çanakkale Muharebeleri’nin tartışmasız kahramanlarından biri olan Seyit Onbaşı, 18 Mart 1915 tarihinde Mecidiye Tabyası’nda görev alıyormuş. Bu tarihte düşman donanması tarafından başlatılan deniz harekatı, Rumeli Mecidiyesi’ni çok şiddetli bir ateş altına almış. Düşman ateşi sürerken, donanmaları da karaya iyice sokulmaya başlamış. Seyit Onbaşı bu esnada yerde duran 276 kilogram ağırlığındaki top mermisini görmüş. İnsanüstü bir güçle ve silah arkadaşı Ali’nin de yardımıyla mermiyi namluya sürmeyi başarmışlar. İlk iki mermi kısa düşmüş, ancak Seyit Onbaşı’nın taşıdığı üçüncü mermi düşman kuvvetlerinin Ocean adlı gemisine isabet etmiş. Geminin dümen tertibatı bozulunca kısa sürede bir mayına çarparak sulara gömülmüş.
Savaşın kaderinin değişmesinde önemli bir rol üstlenen Seyit Onbaşı, onbaşı rütbesini bu başarının ardından kazanmış. İlerleyen günlerde onu sırtında top mermisiyle fotoğraflamak istemişler ama ne kadar denediyse bir daha mermiyi kaldıramamış. 1 Aralık 1939 tarihinde, 50 yaşındayken zatürreden hayatını kaybeden Seyit Onbaşı’nın mezarı, Balıkesir’in Havran ilçesine bağlı Çamlık Köyü’nde bulunuyor.