Tüm kentlerimizin, kent yaşamına asırlardır tanıklık etmeye devam eden ve artık şehrin sembollerinden birine dönüşen tarihi yapıları var. Bunlar içinde de özellikle saat kulelerine birçok farklı şehirde rastlıyoruz. Genellikle günümüzde de kent merkezini oluşturan bölgelerin tam kalbinde konumlanan saat kuleleri, şehrin en popüler buluşma noktalarından birine dönüşüyor. Kent silüetinin önemli bir parçasını oluşturmanın yanı sıra, turistik açıdan da yoğun ilgi görüyorlar. Tokat Saat Kulesi de Tokat’ın Merkez ilçesinde, oldukça merkezi bir konumda yer alıyor. 120 yılı aşkın zamanı geride bırakmış olan görkemli yapı, kentin simgesel mimari örneklerinden birini oluşturuyor.
Merkez ilçesine bağlı Behzat beldesinde bulunan Tokat Saat Kulesi, 1902 yılında inşa edilmiş. İnşa edilme amacı da Sultan II. Abdülhamit Han’ın tahta çıkışının 25. yıl dönümünü anmakmış. Kulenin inşası için halktan da maddi yardım toplanmış. Ancak maddi yükün büyük bölümünü Belediye Reisi Mütevelli oğlu Enver Bey ile Mutasarrıf Bekir Paşa üstlenmiş. Yüksekliği 33 metreye ulaşan saat kulesinin kapısı, yapının güneye bakan tarafında bulunuyor. Kesme taş kullanılarak inşa edilmiş olan kule, günümüzde hâlen çalışıyor. Hatta sesi hala öyle güçlü ki, şehrin tüm semtlerinden açıkça duyulabiliyor. Dört cephesinde de büyük kadranlar bulunan Tokak Saat Kulesi’nin saati, her yarım saatte ve saat başında iki dakika aralıklarla çalıyor.
Tek bir mekanizmayla çalışan Tokat Saat Kulesi’nin bugün hâlen sapasağlam olmasında, Ahmet Unan’ın rolü büyük. Kulenin altında bulunan iş yerinde babasından yadigar mesleğini sürdüren Unan, yıllardır her sekiz günde bir kulenin 132 basamaklı merdivenini tırmanarak saati kuruyor. Kuleye gözü gibi bakması sayesinde, 2024 yılında yapının terazi sisteminden ağaç iskelesine kadar, hiçbir bölümde aşınma bile yok.