Anadolu Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden bir tanesi olan Sultanhanı, döneminin en güçlü sultanlarından Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. Tarihi kayıtlarda mimarı Konya Alâeddin Camii’ni de inşa eden Şamlı Muhammed b. Havlân olarak geçmektedir. Aksaray'da bulunan bu önemli eser, kendisiyle aynı adı taşıyan ve kent merkezinin 42 kilometre batısında yer alan Sultanhanı kasabasında yer almaktadır. Şehir merkeiznden Sultanhanı'na toplu taşıma araçlarıyla rahatlıkla ulaşım sağlanabilir. Sultanhanı, 1278 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından genişletilerek yoğun kullanım görmeye devam etmiştir.
Sivas’ta bulunan Gök Medrese'ye çok benzeyen Sultanhanı’nın sivri kemerin hemen altında "Elminnetül Lillah", yani "Kudret Allah’ındır" ibaresi yer almaktadır. Anadolu han mimarisinin özelliklerini taşıyan yapıda arabalara ait revak şeklinde bölümler, yolculara mahsus odalar, salonlar, iki hamam ve ambarlar mevcuttur. Ayrıca uzun bir dehlizden geçtikten sonra avluya varılmaktadır. Ayrıca, avlu içinde dört kemer üzerine oturmuş bir mescit bulunmaktadır. Bu mescitte bulunan bezemeler Selçuklu süsleme sanatını en güzel örneklerinden birini sergiler.
Toplamda 4680 metrekarelik bir alanı kaplayan Sultanhanı düz alana kurulmuş bir kale görüntüsü vermektedir. Yerel kesme taş malzelerle örülen duvarlar kulelerle ve mazgallarla desteklenmiştir. Yazlık ve kışlık olmak üzere iki ana bölümden oluşan yapının kapalı kışlık bölümüne ikinci bir taç kapıdan girilmektedir. Sultanhanı, askeri ve ticari öneme sahip kervanyolu üzerinde bulunmaktadır. Anadolu kültüründe önemli bir yere sahip bir vakıf eseri olmasının yanı sıra, köşk mescitli sağlam ve oturaklı mimarisi ile Zengî sanatı üslûbuyla renklendirilmiş süslemeleriyle Anadolu Selçuklu kervansaraylarının en gösterişli örneği olarak dikkat çekmektedir. Aradan geçen yüzyıllara rağmen hala ayakta durması ne kadar sağlam yapıldığının kanıtıdır.