Atatürk’ün on sekiz silah arkadaşıyla birlikte Bandırma Vapuru’na binerek Samsun’a ulaştığı an, yani 19 Mayıs 1919 tarihi, milli tarihimizdeki en önemli anlardan biri. Hepimizin de bildiği üzere, Samsun’a ayak basıldığı an Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı olarak kabul ediliyor. Milletçe özgürlüğümüzü ve bağımsızlığımızı borçlu olduğumuz Kurtuluş Savaşı, ülkenin dört bir yanında hâlen varlığını koruyan nice iz ve miras bıraktı. Ancak özellikle söz konusu Samsun olduğunda, Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcını, anlam ve önemini anlatan birçok farklı keşif durağını görebiliyoruz. Kentin İlkadım ilçesinde hem Atatürk ve silah arkadaşlarının ayak bastığı iskeleyi hem de buraya inşa edilmiş olan balmumu heykellerini görmek mümkün. Yine bu ilçede, şehrin sembolü haline gelen Atatürk heykeliyle de karşılaşıyoruz.
Onur Anıtı olarak adlandırılan Atatürk heykeli, Samsun halkının isteğiyle Avustralyalı heykeltıraş H. Kriphel’e yaptırılmış. Vapurla 15 Kasım 1931 tarihinde kente getirilen bu görkemli bronz heykelde, Atatürk’ün şahlanan bir atın üzerinde olduğunu görüyoruz. Heykelin kendi yüksekliği 4,75 metreye, kaidesiyle birlikte yüksekliği ise 8,85 metreye ulaşıyor. Atatürk’ün bakışlarını batıya dikmiş şekilde ve atının üzerinde dimdik otururken tasvir edildiği heykel, gerçekten de çok etkileyici bir görünüme sahip. Ulu önderin bir kolu kılıcına uzanmış durumda. Onur Anıtı’nın kaidesinin yanlarında kabartmalar ve yazılar bulunuyor. Bir kabartmada iskeleye mermi ve cephane taşıyan Samsun halkının resmedildiğini görebiliyoruz. Diğer kabartmada da Atatürk, halkıyla el ele şekilde tasvir edilmiş.
Onur Anıtı’na ev sahipliği yapan görkemli parkın ismi de Atatürk Parkı. Atatürk Parkı, Samsun’daki ilk park olma özelliğine sahip. Hem ev sahipliği yaptığı bu kıymetli heykel hem de yemyeşil atmosferi sayesinde yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.