Tarihi M.Ö. 6000’li yıllara dek uzanan ve son yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda Tunç Çağları ve Hititlere dair yerleşim bulguları barındırdığı saptanan Efes Antik Kenti, kuşkusuz ülkemizin en büyüleyici noktalarından biri. İzmir’in Selçuk ilçesi sınırları içinde yer alan bu görkemli alan, geçmişte Doğu ve Batı arasındaki geçişi sağlayan bir liman kenti olma görevini üstlenmiş. Bu sayede hem siyasi hem de ticari açıdan merkez haline gelerek Roma döneminde Asya eyaletinin başkenti seçilmiş.
Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı’na da ev sahipliği yapan Efes Antik Kenti’nin Asya’nın başkenti olduğu dönemde 200 bin kişilik nüfusuyla dünyanın en büyük liman kenti olduğu biliniyor. Anadolu’nun en verimli topraklarından birinin üstünde konumlanması ve ticaret yollarının rotasında bulunması nedeniyle, Efes önemini hiç kaybetmeden günden güne gelişmiş. Kentin kültürel ve ticari zenginlikleri zaman içinde mimari dokuya da yansımış. Başta Roma ve Helenistik dönem olmak üzere, çok sayıda uygarlığa dair izleri taşıyan Efes Antik Kenti, dünyanın en önemli metropollerinden biri. Mimarlık ve din tarihinin oldukça üst düzey simgelerini içinde barındıran bu mega antik kentte yapılan kazı çalışmaları yaklaşık 125 yıldır devam ediyor.
Her yıl yaklaşık bir buçuk milyon ziyaretçiye kapılarını açan Efes Antik Kenti’nin Artemis Tapınağı’ndan sonra en etkileyici yapılarından biri de Celcus Kütüphanesi. Görkemli sütunlarıyla insanı büyüleyen bu kütüphane, antik çağın en önemli tanıkları arasında. Ayrıca, Efes Antik Kenti’nin içinde yaklaşık 25 bin kişi kapasiteli bir tiyatro, agoralar, stadyumlar, Prytaneum, odeon ve antik liman da bulunuyor. Efes Antik Kenti her gün 08:30 - 19:30 saatleri arasında ziyarete açık. Giriş ücreti ise 2021 yılı itibarıyla 120 TL. Siz de Antikçağ’ın Anadolu başkenti olarak da adlandırılan bu ihtişamlı metropolisi yakından incelemek istiyorsanız seyahat planlarınıza İzmir’in Selçuk ilçesini de dahil edebilirsiniz.