Isparta’nın Eğirdir ilçesinde, Eğirdir Gölü’ne doğru uzanan yarımadanın üzerinde yer alan Eğirdir Kalesi, ilçenin ev sahipliği yaptığı en köklü tarihi yapılardan biri. İç ve dış kale bölümlerinden oluşan bu tarihi yapının inşa tarihine ilişkin net bir bilgiye hâlen ulaşılabilmiş değil. Ancak kaleden günümüze dek ulaşabilen kalıntılar, Bizans dönemine tarihleniyor. Kuzey ve güney yönlerinde yarımada boyunca uzanan sur duvarlarıyla çevrelenen Eğirdir Kalesi’nin duvarlarının üzerine konutlar inşa edilmiş. Surların tarih boyunca farklı zamanlarda onarıldığı ve bir sıra tuğla ile taş şeklinde inşa edildiği biliniyor. Dış kaplamalarda ise iç moloz dolgu kullanılması dikkat çekiyor.
Timur ve ordusunun Eğirdir’i işgal ettiği dönemde ciddi ölçüde hasar görmüş olan Eğirdir Kalesi, hem Hamidoğulları hem de Osmanlı Devleti hakimiyeti sırasında onarım çalışmalarından geçirilmiş. Kalenin hâlen varlığını koruyan kitabesinde de 1307 yılında Feleküddin Dündar Bey tarafından gerçekleştirilen tamir çalışmalarından söz ediliyor.
Aslında Eğirdir Kalesi ilk inşa edildiği dönemde Eğirdir Gölü’nün hemen kıyısında bulunuyormuş. Ancak ilerleyen dönemlerde göl kenarı doldurulduğu için, kalenin konumu da kıyıdan daha iç tarafta kalmış. Kalenin hükümet meydanını gören bazı burçları, günümüzde de ayakta. Bu sayede hâlen etkileyiciliğini koruyor.