Eminönü’nden kalkan 99 ve 99A otobüsleriyle doğrudan ulaşım sağlanabilen Eyüp Sultan Camii, İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinin merkezinde konumlanan görkemli ve tarihi bir ibadethane. 1458 yılında inşa edilmiş, ancak bu tarihten sonra defalarca kez onarımdan geçirilmiş. İlk inşa edildiği dönemde caminin minareleri kısaymış. 1733 yılında yapılan onarım çalışması sonucunda minarelerin boyu da uzatılmış. Ancak 1823’te deniz tarafında bulunan minareye yıldırım düşmesi sonucunda, bu bölüm mecburen yeniden inşa edilmiş.
Dikdörtgen planda ve çıkıntılı bir mihrapla inşa edilen Eyüp Sultan Camii’nin merkez kubbesi altı sütuna ve iki filayağına dayanan kemerlere yaslanıyor. Caminin ortasında Eyüp Sultan’ın türbesi var. Cami avlusunun tam merkezinde ise tüm görkemiyle göğe yükselen asırlık bir çınar ağacı bulunuyor. Cümle kapısının önünde de ulu bir çınar ağacı var. Bu ağacın yerinde geçmişe Sinan Paşa Kasrı’nın olduğu, ancak kasrın 1798 yılında yıktırıldığı biliniyor.
Eyüp Sultan Camii’yi gördüğü onarım çalışmaları sonucunda yeniden ibadete açan ve içinde ilk namaz kılan Sultan III. Selim Mevlevi olmuş. Bu nedenle parmaklıkların üzerinde mevlevi sikkelerini görebilirsiniz.