İstanbul’un en çok ziyaret edilen mekanlarından bir tanesi olan Topkapı Sarayı Müzesi, Fatih ilçesinin Cankurtaran mahallesinde yer alıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü, 15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar Merkez Saray olarak kullanılmış olan Topkapı Sarayı, dünyanın en zengin müzeleri arasında bulunuyor. Müze hafta içi ve hafta sonu her gün ziyaretçilere açık. Saat 10:00 ile 16:00 arasında ziyaret edebiliyorsunuz.
Topkapı Sarayı, Haliç’e nazır konumu ve görkemli mimarisi ile dünyanın en ihtişamlı eserlerinden bir tanesi olarak kabul ediliyor. 1400’lü yıllarda Fatih Sultan Mehmet için inşa edilmiş olan saray, Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra, 1924 yılında müzeye dönüştürülmüş.
Topkapı Sarayı Müzesi içerisinde dünyanın en değerli Çin porseleni koleksiyonu bulunuyor. Osmanlı padişahlarının özel eşyaları ve giydikleri kıyafetler de müzede yer alan nadide eserler arasında. Ayrıca kutsal emanetler, hazineler, mühürler, kitap ciltleme örnekleri, Osmanlı dönemine ait mücevherler ve kutu işçiliğinin çok özel örnekleri de müzede sergilenen koleksiyonlar arasında bulunuyor.
Topkapı Sarayı Müzesi toplamda 700.000 metrekarelik devasa bir alanı kaplıyor. Sarayda Bâb-ı Hümâyûn, Bâbüsselâm ve Bâbüssaâde adında üç ana kapı bulunuyor. Tüm müzeyi dolaşmak için gününüzün büyük bir bölümünü buraya harcamanız gerekiyor. Sonuna kadar değdiğini belirtmeliyim. Eğer Osmanlı İmparatorluğu’na ve o dönemdeki hayat tarzına ilgiliyseniz mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir yer olduğunu düşünüyorum. Osmanlı İmparatorluğu gibi çağlar açıp kaparmış bir imparatorluğun merkezi olmuş bu tarihi ve mimari güzelliği muhakkak dünya gözüyle görmelisiniz.
Yapımı İstanbul’un fethinden kısa bir süre sonraya dayanan Topkapı Sarayı’nın yapımı yaklaşık 18 yıl sürmüştür. 1460’dan 1478’e kadar parça parça inşa edilen saray, boğaz ve Haliç arasında tarihi İstanbul Yarımadası’nda bulunuyor. Sarayın bir diğer önemli özelliği de, Fatih Sultan Mehmet’ten itibaren yaklaşık 400 yıl süreyle padişahların konakladığı, imparatorluğun eğitim ve sanat merkezi olan bir yer olmasıdır. Saray, Osmanlı mimarisinin tipik bir örneği olarak külliye şeklinde inşa edilmiştir. Yerleşkede saray binasının yanı sıra avlularda hizmet binaları ve enderun mektebi bulunur.
Topkapı Sarayı, cumhuriyetin ilanından hemen bir yıl sonra müze haline getirilmiştir. Bu özelliği ile cumhuriyet tarihinin ilk müzesi olma özelliğini de taşır. Saray müzesinde; imparatorluğa ait kıymetli eşyalar, hazineler ve hediyeler bulunmaktadır. Ayrıca İslam dini açısından çokça önem arz eden kutsal emanetler de sarayın müze kısmında ziyaretçilere açılmış durumdadır.