Alanya Bedesteni, tarihi dokusu ve ustalıklı mimarisiyle Alanya Kalesi'nin en dikkat çekici yapılarından biri. Süleymaniye Camisi’nin güneybatısında yer alan yapı, dikdörtgen planla, moloz taş ve tuğla kullanılarak inşa edilmiş. Bedestenin ana girişi doğu tarafında bulunuyor. Buradaki tuğla örgülü, aynalı ve tonozlu eyvandan geçerek avluya ulaşabiliyorsunuz.
Girişin karşısındaki kapalı mekan tek sıralı dört kolonla bölünmüş. Tavanın ortasında da bir ışıklık bulunuyor. Kesin bir bilgiye ulaşılamamış olsa da, bu alanın geçmişte ahır ya da depo olarak kullanıldığı tahmin ediliyor. Avlunun uzun kenarlarında her biri basık kemerli dokuz hücre mevcut. Hücrelerin, bedestenin ticaret ve depolama işlevlerine sahip olduğu dönemlerde tüccarlar ve zanaatkarlar tarafından kullanıldığı düşünülüyor.
Tıpkı Alanya Kalesi'ndeki diğer tarihi yapılar gibi, Alanya Bedesteni de I. Derece Arkeolojik, Doğal, Tarihi ve Kentsel Sit alanı olarak tescil edilmiş. Alanya Belediyesi’nin kalede yaptığı çalışmalar çerçevesinde aslına uygun şekilde restore edilmesinin ardından, yine orijinal işleviyle ziyarete açılmış. Söz konusu restorasyon çalışması, Alanya Belediyesi'ne, 2020 yılında Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda Uygulama Ödülü kazandırmış.
Alanya Bedesteni, yalnızca mimari özellikleriyle değil, aynı zamanda Alanya tarihini konu alan sergilere ev sahipliği yaptığı için de turistik açıdan önemli bir yere sahip. Örneğin, 2024 yılında "Zaman Tünelinde Alanya" isimli sergiye ev sahipliği yaptı. Alanya’nın zengin tarihçesine ışık tutan önemli figürlerin hikayeleri ve resimleri, sergi kapsamında ziyaretçilerle buluştu.
Eğer yolunuz Alanya’ya düşerse ve ilçenin tarihini keşfetmek isterseniz, mutlaka uğramanız gereken keşif duraklarının başında Alanya Kalesi geliyor. Kaleyi gezerken Alanya Bedesteni’ni de gezebilir, eğer denk gelirseniz bedestende yapılan sergilere katılabilirsiniz. Alanya Kalesi’ne girişler ücretli. Ancak MüzeKart sahipleri ücretsiz giriş yapabiliyor.