İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince Köyü, yılın her mevsiminde ziyaretçilerine farklı güzellikler sunan, keşfetmesi çok keyifli ve sevimli bir yerleşim yeri. Butik şarap dükkanları, tarihi binaların restore edilmesiyle turizme kazandırılan butik otelleri, dar sokakları ve sevimli kafeleriyle son derece huzurlu bir atmosfer sunuyor. Köyün tarihi mirası da oldukça zengin. Aya Dimitri Kilisesi, Şirince’de bir tepe üzerinde yer alan ve 19. yüzyılda inşa edilmiş olan tarihi bir Rum kilisesi. Köydeki en önemli tarihi yapılardan biri olarak ön plana çıkıyor.
Aya Dimitri Kilisesi’nin gerçek ismini günümüzde hâlen bilmiyoruz, bugün kullandığımız isim, halk arasındaki adı. Bazilika üslubunda ve dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiş olan tarihi yapı, bugüne dek çok sayıda restorasyon çalışmasından geçirilmiş. Kilisenin yapımında, moloz taş ve ahşap kullanılmış. Kâgir yapıdaki ibadethanenin üzeri, kırma bir çatı ile örtülmüş durumda. Ancak, narteks bölümü zaman içinde harap olmuş ve günümüze ulaşamamış. Kilisenin ibadet mekanı, sekiz penceresinden gelen doğal ışıkla aydınlatılıyor. Naos kısmında bulunan üç yönlü mihrap ve duvarları süsleyen freskler de yapının iç mimarisini zenginleştiren detaylar arasında. Söz konusu freskler, İsa’nın on iki havarisini tasvir eden panolar şeklinde tasarlanmış.
Mübadele öncesinde aktif olarak kullanılan Aya Dimitri Kilisesi, mübadele sonrasında Yunanistan’dan gelen mübadiller tarafından kısa süreliğine camiye dönüştürülmüş. Ancak ilerleyen süreçte kendi kaderine terk edilmiş ve metruk halde kaldığı yıllarda ağır hasarlar almış. 2012 yılında başlatılan kapsamlı bir restorasyon çalışmasıyla yeniden hayat bulduğunu söylemek mümkün. 2016 yılında tekrar ziyarete açılan yapı, yolu Şirince’ye düşen yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Kilisenin içindeki freskler, ahşap işçiliği, kalemişi bezemeleri ve resimler; görülmeye değer.