Edirne’nin şehir merkezinde bulunan Defterdar Camii, II. Selim’in hükümdarlığı döneminde defterdar olarak görev yapmış olan Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiş. Bu görkemli ibadethanenin altında Mimar Sinan’ın imzası olduğu için, mimari açıdan her bir detayı gerçek bir ustalığın örneklerini sergiliyor. Geniş bir avlunun içine inşa edilmiş olan Defterdar Camii, Talat Paşa Caddesi’nin üzerinde ve Sitti Sultan Camii’nin kuzeybatısında bulunuyor. Genellikle ismi Defterdar Camii olarak anılsa da bazı kaynaklarda Defterdar Mustafa Çelebi Camii veya Defterdar Kara Mustafa Paşa Camii isimleriyle de geçebiliyor.
Evliya Çelebi’nin betimlemelerine göre, Defterdar Camii’in kubbesi son derece görkemli bir şekilde inşa edilmiş. Minarenin ise kubbeyle orantılı bir tasarıma sahip olması önemsenmiş. Ne yazık ki, 1752 yılında yaşanan deprem sonucunda Defterdar Camii’nin kubbesi göçerek çok ciddi hasarlar almış. Bu sebeple, Hacı Ruşen Efendi’nin 1870’li yıllarda gerçekleştirdiği onarım çalışmasında, cami ahşap bir çatıyla örtülmüş.
Defterdar Camii ilerleyen süreçte de kapsamlı onarım ve restorasyon çalışmalarından geçirildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1953 ve 1962 yılında gerçekleştirilen bu çalışmalar sonucunda; caminin kubbe, taç kapı, pencere ve son cemaat yeri gibi bölümleri aslına uygun şekilde titizlikle restore edildi. Bu sayede Defterdar Camii hâlen varlığını ve ihtişamını koruyor. Eğer yolunuz Edirne’ye düşer ve bir kültür-tarih turu yapmak isterseniz, rotanıza Mimar Sinan’ın tüm eserleri gibi ziyaretçilerini büyüleyen Defterdar Camii’yi de dahil etmeyi unutmayın.