Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde yer alan ve Kurtuluş Savaşı’na adanmış olan Kurtuluş Müzesi, 29 Ekim 2016 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan müzenin binasının gerçek ismi Mestanoğlu Halil Konağı. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi 2015 yılında bu tarihi konağı restore ettirdikten sonra müzeye dönüştürmüş. Özel olarak bu yapının seçilmesinin de çok anlamlı bir sebebi var: İsmet İnönü, I. İnönü Savaşı sırasında bu tarihi yapıda konaklamış.
Arşivindeki birbirinden değerli belge ve bilgileri çağdaş teknolojiyle buluşturarak sergileyen Kurtuluş Müzesi’nin zemin katı çocuklara ayrılmış. Burada yer alan dokunmatik ekranlar, çocuklara onlara uygun bir dille Kurtuluş Savaşı’nı ve Lozan Konferansı’nı anlatıyor. Müzenin üst katında farklı odalar mevcut. Bunlar; Çizgi Filmlerle Kurtuluş Savaşı, Strateji Odası, Gazetelerle Kurtuluş Savaşı, Karikatürler Odası ve Sunum Odası gibi isimlerle adlandırılıyor.
Strateji Odası’na girdiğinizde karşınıza, I. İnönü Savaşı’nın tasviri çıkıyor. Karikatürler Odası’nda 1919-1923 yılları arasında Kurtuluş Savaşı karşıtı bir tavır alan kurum ve kişileri konu alan karikatürler sergileniyor. Sunum Salonu’nda ise Kurtuluş Savaşı’na ilişkin objelerin ve belgelerin kronolojik sergisi mevcut. Kısacası, bu müzede yediden yetmişe her yaş grubundan ziyaretçiye hitap edebilecek bir zenginlik söz konusu.
Kurtuluş Müzesi, haftanın pazartesi haricindeki tüm günlerinde ziyarete açık. Hafta içi 10:00 ile 17:30, hafta sonları ise 09:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. MüzeKart geçerli değil, ancak bilet fiyatları oldukça uygun.