Kars’ın ev sahipliği yaptığı en görkemli kültür varlıklarından biri olan Ani Ören Yeri, dünyada eşine benzerine zor rastlayacağınız bir antik şehir. Çünkü binlerce yıllık bir geçmişi geride bırakmış olmasına rağmen, bu kentteki tarihi yapıların birçoğu hâlen ayakta ve görkemini koruyor. Baştan sona detaylı bir şekilde gezmek için bir tam gün ayırmanın bile yetersiz kalabileceği Ani Antik Kenti’nde tarih ve arkeoloji meraklılarının keşfetmeye doyamayacağı hazineler gizli. Bu hazinelerden biri de Aziz Prkich Kilisesi. Keçeli Kilise ismiyle de anılan bu tarihi yapı, Kral III. Sembat’ın hükümdar olduğu 1036 yılında inşa edilmiş. Ayrıca, kilisenin hem 1291 hem de 1342 yıllarında kapsamlı birer restorasyon çalışmasından geçirildiği biliniyor. Bu çalışmaların her ikisi de Atabekler tarafından gerçekleştirilmiş.
Ani Ören Yeri’nin güneydoğu tarafında kalan ve Fethiye Cami olarak da adlandırılan Büyük Katedral’in yakınında bulunan Aziz Prkich Kilisesi, kubbeli ve iki kısımdan oluşan bir tasarıma sahip. Kilisenin iç mekanında sekiz köşegen bulunuyor. Doğu taraftaki yarım kubbenin diğer kubbeden daha geniş olduğu da gözden kaçmıyor. Zemini daire planlı olan Aziz Prkich Kilisesi’nin üst kısmının hem içten hem de dıştan silindirik formda olması, kubbeye kusursuz bir geçiş oluşturuyor.
Günümüzde, Aziz Prkich Kilisesi’nin ne yazık ki yalnızca yarısı ayakta. Çünkü 1930 yılında kilisenin üzerine düşen bir yıldırım neredeyse yarısının yerle bir olmasına sebep olmuş. Ancak kalan yarısı hâlen görkemini koruyor ve üzerinde keşfe değer mimari detayları saklıyor.