Çanakkale’nin Eceabat ilçesinin Kilitbahir tarafındaki çıkışına doğru başlayan Çamburnu mevkiinde yer alan Çamburnu Kalesi, aynı zamanda Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı Başkanlığı’nın da bahçesinde bulunuyor. Sultan III. Selim ve Sultan II. Mahmut dönemlerinde inşası tamamlanan bu tarihi yapı, Çanakkale Boğazı’ndaki mevcut savunma hattını daha güçlü hale getirebilmek amacıyla inşa edilmiş. Dikdörtgen plana sahip olan Çamburnu Kalesi’nin denize doğru bakan duvarı yay biçiminde tasarlanmış. Duvarların arasında da mazgal açıklıkları bulunuyor. Kalenin denize bakan cephesinde, üzerine topların yerleştirilmesi amacıyla kullanılan bir platform mevcut. Ayrıca, Çamburnu Kalesi’nin içinde hâlen dikdörtgen planlı ve geçmişte cephanelik olarak kullanıldığı düşünülen bir yapı yer alıyor.
Çanakkale Savaşları esnasında 12. Tümen Seyyar Hastanesi olarak kullanılmış olan Çamburnu Kalesi, bu dönemde aynı zamanda Güney Cephesi’nin sıhhiye malzemeleri deposu olma görevini de üstlenmiş. 12. Tümen Seyyar Hastanesi’nde tedavi görürken yaşamını yitiren ve şehit düşen askerlerimizin de Çamburnu Kalesi’nin yakınlarında bulunan mevzilere defnedildiği tahmin ediliyor. Çanakkale Savaşları’ndan önce ise kalenin 57. Alay Karargâhı olarak kullanıldığı bilinmekte. Söz konusu süreç 25 Şubat - 10 Nisan 1915 tarihleri arasında gerçekleşmiş.
Nara, Bigalı ve Köse Burnu kaleleriyle aynı dönemde, yani 1807 ile 1822 yılları arasında inşa edilmiş olan Çamburnu Kalesi, günümüzde ücretli şekilde ziyaret edilebiliyor. Eğer Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’nı geziyorsanız, Çamburnu Kalesi’ni de mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.