İzmir’in Torbalı ilçesinin ilk yerleşim alanı olma unvanına sahip olan Metropolis Ören Yeri, kentin yaklaşık 45 kilometre doğusunda yer alıyor. Torbalı Ovası’nın batısında kalan Özbey Köyü ve Yeniköy arasında kalan bir tepeye kurulmuş olan bu alan, tarihte ilk kez yazılı bir kaynakta 17. yüzyılda geçiyor. Avrupalı gezginler Spon ve Wheler, 1675 yılında bu yöreye düzenledikleri ziyarette iki köyün arasında kalan harabelerin Metropolis Antik Kenti’ne ait olduğunu kayıt altına almışlar. 19. yüzyıla gelindiğinde ise İzmirli bir araştırmacı olan Fontier, Metropolis’te bulunan yazıtlar ve topografya konulu araştırmalar yapmaya başlamış. Bu araştırmaların sonucunda Metropolis’in çevresindeki Çevlik ve Fetrek çaylarının antik adlarının Astraios ve Phyrites olduğu sonucuna varmış.
M.Ö. 3. yüzyılda ve Seleukos Krallığı’nın hükümdarlığı sırasında kurulan Metropolis Antik Kenti, isimini Ana Tanrıça Kenti anlamına gelen Metropolis sözcüğünden alıyor. Ana tanrıçanın heykeli, Uyuzdere mevkiinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılmış. Helenistik dönemde görkemli sur duvarlarıyla çevrelenen gelişmiş bir kent olan Metropolis’te stoa, tapınak ve tiyatro gibi çok sayıda anıtsal kamu yapısı yer alıyor. Oldukça etkileyici ve özgün heykeltıraşlık eserlerine de ev sahipliği yapan kentin Roma döneminde yamaçlardan aşağı doğru gelişim gösterdiği biliniyor.
Metropolis’ten günümüze kadar ulaşan kalıntılar arasında Zeus Tapınağı, On İki Tanrı Tapınağı, Atrium ve Roma evi gibi yapılar var. Eğer arkeolojiye ve tarihe ilgi duyuyorsanız Metropolis Ören Yeri’nde keşfetmeye doyamayacağınız sayısız ipucuyla karşılacağınızdan emin olabilirsiniz.