Edirne’nin Merkez ilçesine bağlı Karaağaç semtinde yer alan Lozan Müzesi ilk olarak Trakya Üniversitesi Karaağaç Yerleşkesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin bünyesinde kurulmuş. Burada bir Lozan Müzesi kurulması fikri ilk olarak 1996 yılında ortaya atılmış. Hemen akabinde, Lozan Anıtı’nın ve Lozan Meydanı’nın da inşa edilmesi kararlaştırılmış. Lozan Anıtı’nın dikilmesinin amacı, Meriç Nehri’nin Yunanistan tarafında kalan Karaağaç bölgesinin, Lozan Barış Antlaşması neticesinde savaş tazminatı niteliğinde Cumhuriyet topraklarına dahil edildiğinin vurgulanmasıymış. Hem Lozan Anıtı’nın hem de Lozan Meydanı’nın inşa süreci 110 gün içinde tamamlanmış ve her ikisi de 1998 yılında törenle halkın ziyaretine açılmış.
Lozan Müzesi ise gerekli araştırmaların ve çalışmaların tamamlanması sonucunda 2000 yılında resmi müze kimliğine kavuşmuş. Ancak kurulmasının ardından üniversitenin Rektörlük birimlerinin birkaç kez yer değiştirmesi ve Karaağaç yerleşkesinde doğan mekan ihtiyacı sebebiyle birkaç kez taşınmış. Bu esnada müzenin içeriğinde bir değişiklik olmamış. Son yer değiştirme kararı 2014 yılına rastlıyor. Müzenin taşındığı Güzel Sanatlar Fakültesi’nin kapasitesinin dolması sebebiyle, müze 2014 yılının sonlarında yeni bir binaya aktarılmış. 2015 yılında da ismi Milli Mücadele ve Lozan Müzesi olarak değiştirilmiş.
2016 yılında yeniden halkın ziyaretine açılan Milli Mücadele ve Lozan Müzesi’nde Milli Mücadele’nin kronolojisini, Sevr Anlaşması’nı ve Mondros Mütarekesi’ni konu alan haritalar, Milli Mücadele’ye katılmış önemli kişilerin biyografileri, Trakya demiryolları haritası, Trakya’nın işgal dönemi, Anadolu Zaferi ve Trakya’nın kurtuluşu konulu belgeler sergileniyor. Müze, haftanın her günü 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ücretsiz şekilde ziyaret edilebiliyor.