Hristiyanlığın ilk kilisesi olduğu tahmin edilen kadim yapının Türkiye’de, Hatay’ın Antakya ilçesinde yer aldığını biliyor muydunuz? Antakya Reyhanlı yolu üzerinde ve şehir merkezine yaklaşık 2 kilometre mesafede bulunan Saint Pierre Kilisesi, Habib-i Neccar Dağı’na da oldukça yakın bir konuma sahip.
Bu kilisenin en ilginç özelliklerinden biri doğal bir mağara formunda olması. İnşa tarihine ilişkin kesin bir bilgiye hâlen ulaşılamamış olsa da, İsa’nın on iki havarisinden biri olan Aziz Petrus’un (Saint Pierre) ilk kez burada vaaz verdiği düşünülüyor. Dolayısıyla bu bilgi doğruysa, kilise M.S. 29-40 tarihleri arasında zaten inşa edilmiş haldeymiş. Bu vaazda de cemaat ilk kez Hristiyan unvanıyla anıldığı için, Saint Pierre Kilisesi’nin ilk Hristiyan kilisesi olduğu tahmin ediliyor. Özellikle Aziz Petrus ilk Papa olarak kabul edilince, Saint Pierre Kilisesi de Katolikliğin dünyaya yayılması açısından çok önemli bir merkez olarak görülmeye başlanmış. Roma İmparatorluğu Hristiyanlığı resmi dini olarak kabul edince kiliseye de bazı mimari eklemeler yapılmış ve en nihayetinde gotik üslubun çok etkileyici örneklerinden biri haline gelmiş.
Hristiyanlar için manevi değeri oldukça yüksek olan Saint Pierre Kilisesi, Hatay’ın da Roma İmparatorluğu hakimiyeti altında olduğu dönemde dini ve sosyal hayatın önemli merkezlerinden birini oluşturuyormuş. 1983 yılında Papa VI. Paul’un hac merkezi ilan ettiği tarihi yapı, her yıl 29 Haziran tarihinde Aziz Petrus Bayramı kutlamalarına sahne oluyor. Bu dönemde dünyanın dört bir yanından gelen Hristiyanları ağırlıyor.
Saint Pierre Kilisesi asırlardır varlığını korumasına rağmen hâlen çok etkileyici bir görünüme ve detaylara sahip. Orijinal mozaik zemini ve freskleriyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakmayı başaran yapı Hatay Arkeoloji Müzesi tarafından 1963 yılında koruma altına alınarak müzeye dönüştürülmüş. MüzeKart ile de giriş yapabileceğiniz müze haftanın her günü ziyaretçilerini ağırlıyor.