Syedra Antik Kenti, Alanya’da ve ilçe merkezinden yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Seki Köyü sınırları içerisinde yer alan tarihi bir Kilikya kenti. Antik Çağ'da Kilikya Bölgesi'nin batı sınırında yer alan kent, stratejik konumu ve zengin tarihi ile ön plana çıkıyor. M.Ö. 7. yüzyılda kurulduğu tahmin edilen Syedra’nın, Roma İmparatoru Tiberius döneminde (M.S. 14-17) "Syedron" ismiyle kendi sikkelerini bastığını ve M.S. 13. yüzyıla kadar varlığını sürdürdüğünü biliyoruz.
Syedra Antik Kenti’ne, günümüzde hâlen ayakta olan anıtsal kapıdan giriş yapılıyor. Kentin çevreleyen surların ardında da kentin iki ana caddesi var. Kentin ortasında bizi, sütunlu cadde karşılıyor. Bu bölge antik dönemde kentin en önemli ticaret ve sosyal alanlarından biriymiş. 250 metre uzunluğundaki bu cadde, Alanya Müze Müdürlüğü’nün 1994 yılından beri sürdürdüğü kazı çalışmaları neticesinde ortaya çıkarılmış.
Syedra’da dikkati çeken yapılardan bir diğeri de hamam kalıntılarıdır. Hamamın zeminindeki mozaik süslemeler hâlen iyi durumda. Ayrıca, kentin içinde yer alan mağara da ilgi çekici. Vaftiz mağarası olarak kullanıldığını bildiğimiz mağaranın nişlerinin çevresi freskolarla bezenmiş. Kentin diğer önemli yapıları arasında tapınak, tiyatro, dükkânlar, evler ve nekropol alanları bulunuyor. Farklı noktalarda karşımıza çıkan heykel kaidelerinin, antik dönemde düzenlenen spor müsabakaları ve müsabakalarda ödül alan sporcular hakkında bilgiler aktardığını görüyoruz. Buradan da Syedra’nın bir zamanlar önemli bir spor merkezi olduğunu anlayabiliyoruz.
Roma İmparatorluğu’na karşı çıkan ayaklanmalara katılmadığı için M.S. 2. yüzyılda Roma İmparatoru Septimus Severus tarafından onurlandırılmış olan Syedra Antik Kenti, bu sayede bizzat imparatorun yazdığı bir teşekkür mektubu da almış. Günümüzde bu mektup, Alanya Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Syedra Antik Kenti haftanın her günü ziyarete açık. Girişler ücretsiz.