Ülkemizin en etkileyici ve ilgi çekici müzelerinden biri olan Çanakkale Deniz Müzesi, ziyaretçilerini 1462-1463 yılları arasında inşa edilmiş olan bir kalenin içinde ağırlıyor. Geçmişte Kala-i Sultaniye olarak adlandırılan bu tarihi yapı, İstanbul’u olası taarruzlara karşı koruyabilmek amacıyla boğazın en dar noktasına inşa edilen iki kaleden biri. 18 Mart 1982 tarihinde müzeye dönüştürülen yapının içinde sergilenen eserler, hem savaş alanlarında yapılan yüzey araştırmalarında hem de köylerden gelen bağışlar sonucunda elde edilmiş.
Çanakkale Deniz Müzesi toplamda dört bölümden oluşuyor: Lojman binası, iç kale, bahçe ve Nusret Mayın Gemisi. Nusret Mayın Gemisi’nin giriş kısmında hem gemiye hem de inşa edildiği döneme ilişkin eşyalar da yer alıyor. Elbette bu tarihi geminin hikayesini anlatan bilgilendirme panoları da unutulmamış. Müzenin içine girdiğinizde, fotoğraf ve resim sergilerine ev sahipliği yapan bir bölüm ile Çanakkale Savaşları İhtisas Kütüphanesi’yle karşılaşıyorsunuz. Bu kütüphanede Çanakkale Savaşları’nı konu alan çok sayıda kaynak yer alıyor.
Gelecek nesillere Türk Deniz Tarihi’ni, Çanakkale Muharebeleri’ni ve Cumhuriyet Dönemi Donanması’nı konu alan bilgileri aktarmak amacıyla kurulmuş olan Çanakkale Deniz Müzesi, haftanın pazartesi haricindeki tüm günlerinde açık. Ancak yılbaşı ve dini bayramların ilk gününde kapanıyor. Geriye kalan günlerde müzeyi 11:00-19:00 saatleri arasında ücretli şekilde gezebilirsiniz. 0-18 yaş arası çocuklardan ve 65 yaş üzeri ziyaretçilerden bilet ücreti alınmıyor.