Giresun’un en önemli ve turistik açıdan ilgi gören müzelerinin başında gelen Giresun Müzesi, Merkez ilçesine bağlı Zeytinlik semtinin sınırları içinde. Bu semt de zaten başlı başına önemli bir keşif durağı ve eski ismi Gogora. Müzeye ev sahipliği yapan tarihi yapı da ilk olarak Aziz Nikola Kilisesi olarak inşa edilmiş ve ilerleyen süreçte mahallenin ismiyle anılmaya başlanınca Gogora Kilisesi adını almış. Bir avlunun içinde yer alan dikdörtgen planlı tarihi yapı 1850’li ya da 1860’lı yıllarda inşa edilmiş. 1924 yılına kadar Rum Ortodoks kilisesi olarak kullanılmış, mübadele yıllarında da kaderine terk edilmiş. 1948 yılına kadar boş kalınca atıl halde bırakılmaktan dolayı ciddi hasarlar görmüş. 1948 yılında onarıldıktan sonra da 1967 yılına dek cezaevi olarak kullanılmış.
Aslında Gogora Kilisesi’nin kaderine terk edilmesi tarihte yalnızca bir kez yaşanmamış. Cezaevi olarak kullanılması sürecinin de sonuna gelindiğinde yeniden kendi haline bırakılmış ve bu kez aldığı hasarlardan ötürü yıkılma riskiyle karşı karşıya kalmış. Nihayetinde 1982 yılında duruma el atan Kültür ve Turizm Bakanlığı bu kıymetli ve tarihi yapıyı altı yıl süren bir restorasyon çalışmasından geçirmiş. Bu sayede de Giresun Müzesi’ne dönüştürülmüş ve hizmete açılmış.
Giriş katı da dahil olmak üzere toplamda üç kattan oluşan Giresun Müzesi haftanın her günü ziyarete açık. Ücretsiz şekilde gezebileceğiniz müzenin içinde Eski Tunç Çağı, Helenistik Dönem ve Hitit, Bizans, Osmanlı, Selçuklu ve Roma dönemlerine ait önemli eserler sergileniyor. Taş kabartmalardan silahlara, antik eserlerden sikke ve kıyafet örneklerine kadar birçok farklı eser koleksiyonlarda yer alıyor. Müze kent merkezinde bulunduğu için ulaşımı da çok kolay. Eğer arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği müzeleri gezmekten keyif alıyorsanız Giresun Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.