Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Kemer Köyü’nün sınırları içinde yer alan Parion Antik Kenti, 2005 yılından beri kazı çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. Söz konusu çalışmalarda özellikle nekropolisten elde edilen bulgular, Parion’un bir Troas kenti olduğunu işaret ediyor. Lampsakos, Skepsis ve Priapos gibi önemli antik kentlerle komşu olan Parion Antik Kenti, Eusebius’un kaydettiğine göre M.Ö. 709 yılında kurulmuş. Parion isminin neden seçildiğine ilişkin ise farklı görüşler söz konusu. Bunlardan biri, bu ismin Paros sözcüğünden türediğini söylüyor. Diğerine göre ise Troya prensi Paris’ten kaynaklandığını ve Parion isminin de Paris’in kenti anlamına geldiğini iddia ediyor. Henüz bu konuda net bir bilgiye ulaşılabilmiş değil.
M.Ö. 478-477 yılları arasında Delos Birliği’ne üye olduğu bilinen Parion, M.Ö. 387 yılında Pers hakimiyeti altına girmiş. Persler Büyük İskender’e M.Ö. 334 yılında yenildiğinde ise Parion için de yeni bir dönem başlamış olmuş. M.Ö. 188 yılında Roma İmparatorluğu tarafından Pergamon Krallığı’na bırakılmış, M.Ö. 133 yılında III. Antiokhos’un ölümünün ardından da yeniden Roma hakimiyetine girmiş. Tarihte birden fazla kez koloni kenti olarak ilan edilen Parion, özellikle M.S. 2. yüzyıl civarında mimari açıdan gelişme göstermiş.
Yazılı kaynaklarda ilk olarak Herodot ve Ksenophon’un, ardından da Strabon’un eserlerinde ismi geçen Parion Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarından elde edilen bulgular gerçekten heyecan verici. Örneğin, yakın zamanda çalışmalarda 1900 yıllık bir mezar steli bulundu.