Atatürk’ün ülkemizde dönem dönem ziyaret ettiği kentlerde konakladığı yapıların bazıları, günümüzde müzeye dönüştürülmüş durumda. Tokat Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi de Atatürk’ün hem Milli Mücadele yıllarında hem de Cumhuriyet dönemi boyunca toplamda altı kez ziyaret ettiği kentte, üç defa konakladığı tarihi bir yapı.
Bu tarihi ev Mustafa Vasfi Süsoy’a ait. Hem Çanakkale hem de Kurtuluş savaşları sırasında Atatürk’ün kurmay subayı olarak görev yapmış olan Süsoy, dört dönem boyunca Tokat’a milletvekili olarak da hizmet etmiş. Bandırma Vapuru’nda Atatürk’ün yanında olan silah arkadaşlarından biri de bizzat kendisiymiş. Atatürk Tokat’ı ziyaret ettiğinde her zaman onu kendi evinde ağırlamak istemiş. Atatürk’ün burada konaklamalarının ilki 26 Haziran 1919, ikincisi 25 Eylül 1924, üçüncüsü ise 19 Eylül 1928 tarihinde gerçekleşmiş. İkinci ziyaret sırasında Atatürk’ün yanında eşi Latife Hanım da varmış ve bu kez evde iki gece konaklamışlar.
Günümüzde Tokat’ın Merkez ilçesine bağlı Devegörmez Mahallesi sınırları içinde bulunan Tokat Atatürk Evi, 2001 yılında kamulaştırılmış ve restore edilmek üzere 2003 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilmiş. Bu sayede de 2007 yılında Tokat Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi ismiyle ziyaretçilerine kapılarını açmış. Müzede hem Atatürk’ün burada konakladığında bizzat kullandığı eşyalar hem de dönemin etnografik eserleri sergileniyor. Etnografik eserlerin bazıları müze için satın alınmış. Ancak çoğu halktan gelen bağışlarla toplanmış.
Atatürk’ün kaldığı odada bulunan karyola, koltuk ve sedir gibi mobilyalar; günümüzde hâlen Tokat Atatürk Evi’nin çatısı altında. Bu odaya dönemin geleneksel örtüleri ve halıları da eklenerek bir düzenleme yapılmış. Bir odada da Mustafa Vasfi Süsoy’un kişisel eşyaları, fotoğrafları ve madalyaları yer alıyor. Müze her gün ziyarete açık ve girişler ücretsiz.