Çanakkale’nin Merkez ilçesine bağlı Tevfikiye Köyü’nün sınırları içinde bulunan Troya Müzesi, UNESCO tarafından 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil edilen Truva Antik Kenti’nin girişinde konumlanıyor. İnşasına 2013 yılında başlanan müze binası 2019 yılında ziyaretçilerini ağırlamaya başlamış. 3 bin metrekarelik bir sergi salonunun yanı sıra 11 bin metrekareyi aşkın kapalı alana da sahip olan müze, üç kattan oluşuyor. Ziyaretçiler her bir kata rampalardan çıkarak ulaşım sağlanabiliyor. Teşhir katlarına çıkan rampaların toplam uzunluğu 480 metreye ulaşıyor.
Troya Müzesi’nin içinde teşhir alanlarının yanı sıra; idari birimler, peyzaj ve ziyaret alanları, depolama birimleri, idari birimler ve sosyal donatı mahalleleri mevcut. Homeros’un İlyada destanıyla tarihte damga vurmuş olan Troya Ören Yeri’ni daha yakından tanımak istiyorsanız, Troya Müzesi sizin için en doğru adreslerden biri. Çünkü bu müzede Troya Ören Yeri’nin farklı katmanlarına ilişkin heykeller, mezar taşları, fotoğraflar ve sahne canlandırmaları sergiliyor. Müzenin girişinde bulunan sirkülasyon bandı; ziyaretçilere hem arkeolojiye hem de arkeolojik ve arkeometrik tarihleme yöntemlerine ilişkin ön bilgiler veriyor.
Troya Müzesi’nde yakından inceleyebileceğiniz eserler arasında neler yok ki! Taş ve mermer eserler, yazıtlar, sunaklar, heykeller, lahitler, seramikler, altınlar, sikkeler, süs eşyaları, göz yaşı şişerleri, metal kaplar, aletler, kemik objeler… Müzenin bahçesine çıktığınızda ise sizi bir bütünlük oluşturacak şekilde konumlandırılmış sütun başlıklar, lahitler, sütunlar ve taş eserler karşılıyor. Troya Müzesi’nin bir diğer özelliği de diorama, dokunmatik ekran ve animasyon gibi görsel grafik tasarımlarla interaktif bir anlatım sergilemesi. Bu sayede hem bilgileri öğrenmek kolaylaşıyor hem de müzeyi gezmek daha da ilgi çekici hale geliyor. Haftanın her günü 08:30 ile 22:00 saatleri arasında ziyaret edilebilen Troya Müzesi, geçmişte Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen tüm eserlere de ev sahipliği yapıyor.