İstanbul’un Kadıköy ilçesinin sınırları içinde yer alan Hasanpaşa Gazhanesi hem Anadolu yakasının ikinci hem de kentin son gazhanesi olma unvanına sahip. 1892 yılında faaliyete geçen bu görkemli yapı, -dile kolay- tam yüz bir yıl boyunca kentin yakıt ve aydınlatma gereksinimlerini karşılama görevini üstlenmiş. Ancak zamanla teknolojinin ilerlemesi sebebiyle gazhanenin faaliyetinin devam etmesinin artık insan ve çevre sağlığını tehdit edebileceğine karar verilmiş. Bunun üzerine, İstanbul’daki diğer tüm gazhanelerle birlikte, Hasanpaşa Gazhanesi’nin faaliyetine de 1993 yılında son verilmiş.
Ülkemizin en önemli endüstriyel miraslarından biri olarak görülen Hasanpaşa Gazhanesi, bir süre İETT garajı olarak kullanılmış ve ardından kaderine terk edilmiş. Nihayetinde başlatılan restorasyon çalışmaları sonucunda, odağına kültür sanat etkinliklerini alan yeni bir yaşam alanı olarak 2021 tarihinde ziyaretçilerine kapılarını açmış. Müze Gazhane ismiyle hizmet veren bu kompleks, 32 bin metrekarelik bir yerleşkeye sahip. Yerleşkenin içinde Karikatür ve Mizah Müzesi, Çocuk Bilim Merkezi, İklim Müzesi, Gazhane Galeri ve Afife Batur Kütüphanesi yer alıyor. Ayrıca; Müze Gazhane geçici sergi alanlarına, İBB Şehir Tiyatroları’nın iki salonuna, çalışma alanlarına ve İstanbul Kitapçısı’nın bir şubesine de ev sahipliği yapıyor.
Çok kapsamlı ve önemli bir kültür sanat kompleksi olmasının yanı sıra, içinde barındırdığı yeşil alanlarla da dikkat çeken bir yer Müze Gazhane. Müzenin bahçesinde yedi değerli heykeltıraşın Haliç Tersanesi’nden gelen atık materyalleri kullanarak inşa ettikleri heykeller de yer alıyor.